Arkitekter försvarar Slussenförslaget. Alexis Pontvik är arg för att man håller på att förstöra Stockholm.

I Svenska Dagbladet den 31 maj 2010 försvarar chefredaktören för tidningen Arkitektur Olov Hultin Slussenförslaget. Han menar att man bör se möjligheterna i Foster + Partners förslag. Detta illustrerar han med ett perspektiv från Södermalmssidan med Katarina hissen i förgrunden som är totalt missvisande. Proportionerna är förvrängda och det ser ut som om Södermalmstorg är lika stort som Piazza San Marco. 

I tidningen Arkitekten nr 5/2010 försvarar arkitekt Svante Berg, chef för Berg Arkitekter, samrådsförlaget. Slussen är ett sagolikt projekt skriver han. - Ingen av oss är någon kompromissarkitekt men vi lyssnar. Det är tecken på styrka, skriver han. Självklart vill kontoret fortsätta att arbeta med Slussen. Vilket arkitektkontor vill inte det. 

I maj kom beskedet från kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin att byggnaden norr om torget ska utgå för att bevara utsikten. Det är många som vill ta åt sig äran av detta beslut.
 
"Nu intar vi barrikaderna" är rubriken på en mycket läsvärd artikel om den förvandling och förvanskning av Stockholms stadsbyggnad som nu pågår. Det är professorn i Arkitektur på KTH Alexis Pontvik som skriver i tidningen FORM nr 3/2010. Han är arg. Och han vet vad han talar om. Han har studerat Stockholms stadsbyggnadshistorik sedan länge och även arbetat som konsult åt stadsbyggnadskontoret  med bl a Hammarby Sjöstad och Lindhagen. Han vann den första tävlingen om Slussenombyggnaden. Tyvärr gick man inte vidare med detta förslag.  

Pontvik är rädd för att Stockholm ska bli ett nytt Singapore. - Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte. Girighetens arkitektur tar över staden. - Stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal vill ha ett Stockholm i världsklass. Men Stockhom har redan världsklass, skriver Pontvik. Mest upprörs han över Norra Stationsområdet med sina jättelika nytillskott. Alldeles för höga hus och alldeles för tätt.  Ja, han har alldeles rätt. En helt ny skala håller på att införas i Stockholm. Tors Torn är lika höga som Kaknästornet.



  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0