Politikerna håller på att förstöra vår vackra stad

Måndag 15 mars 2010 fattade Stockholms kommunfullmäktige beslut om Stockholms Översiktsplan och Norra Stationsområdet. Två stora viktiga beslut som handlar om stadens framtid och hur Stockholm kommer att se ut om 10-20 år. Ändå har det inte varit någon debatt. Inte många synpunkter i media, inte något debattprogram TV, inga arkitekter som protesterar  offentligt(annat än i facktidskrifter). Ändå vet jag och hör när jag talar med folk, att många är upprörda och oroade för att Stockholm håller på att förstöras av de planer som nu är aktuella.

Planen för Norra Stationsområdet innefattar Tors Torn som är 140 meter höga, 40 våningar (lika höga som Kaknästornet), innebär att en helt ny skala införs i Stockholm. Endast Miljöpartiet är emot den höga höjden. Resten av området som består av 2300 bostäder och 220 000 kvm kommersiella lokaler. Dubbelt så höga hus som övriga innerstaden med trånga gator- dvs en mycket tät kompakt bebyggelse. .

Vi SAMHÄLLDEBATTÖRERNA är en grupp arkitekter och planerare som i flera år träffats regelbundet för att diskutera plan- och byggfrågor i Stockholmsregionen. Vi har engarerat oss i Slussenprojektet,  Nackla och Sicklaplanerna mm. Den senaste tiden har vi jobbat med planerna för Västra City och gjort ett förslag till hur man skulle vilja att området planerades. Vi tänker nu fortsätta med att diskutera Västra City, som ju är det mest centrala området i Stockholm där Centralen håller på att byggas ut för nya Citybanan, där alla pendeltåg. tunnelbanan och järnvägsspår kommer att stråla samman.

Programförslaget för Västra City, som redovisats av staden bådar inte gott. Jernhusen AB, som är markägare, vill högexploatera området med ännu mer kontor och väldigt lite bostäder. Alldeles för hög bebyggelse! Inga kulturbyggnader, ingen park. Västra City är flera gånger större än Hötorgscity i byggadsvolym. Det är därför viktigt att man tänker igenom hur området ska gestaltas och vad det ska innehålla.

Skriv på samhällsdebattörernas blogg om detta! Synpunkter kommer att vidarebefordas till ansvariga politiker! 

Välkommen till vår blogg! 
SAMHÄLLSDEBATTÖRERNA
Bengt Edlund, Svante Forsström, Charlotte Holst, Hans Jensfelt, Ulla Joneborg, Laszlo Marko, Lennart Nilsson, Samuel Strandberg, Håkan Westerlund, Ann Lindegren Westerman, Torsten Westman

Kommentarer
Postat av: Krister von Schoultz

Hej jag tycker som ni att det är angeläget att

debatten kommer igång när man nu planerar ny bebyggelse inom centrala områden i Stockholm. Stockholms speciella karaktär och taklinje måste bevaras och man bör satsa på fler bostäder och gröna ytor. Inte fler höga kontor och hotellbyggnader.

Krister

2010-03-14 @ 20:29:15
Postat av: Herbert, Tingesten

Det där om "trånga gator" i Norra Stationsområdet är ju helt fel - har någon av er arkitekter och planerare faktiskt tittat på planhandlingarna? Gatorna är inte trängre än på andra ställen i staden, snarare bredare: 21-37 meter för genomfartsgatorna och 18 för lokalgatorna, samma som Dalagatan t ex.

2010-04-03 @ 13:31:42
Postat av: Upprörd stockholmare

Vi borde kräva av stadens politiker att skalan i den gamla stenstaden och Stockholms silhuett bevaras. Varför inte samla alla skyskrapor i ett lämpligt förortsområde.I Paris har det byggts La Defance, ett helt stadsområde men höga hus i stor skala en bra bit utanför staden.I Helsingfors har stadens myndigheterna bestämt att det krävs ett avstånd från stadskärnan av minst 3 km för att tillåta höga hus.I Berlin finns en fastställd hushöjd på 22 m.Alla tre städerna har valt lämpliga sätt att hantera lusten att bygga på höjden och samtidigt bevara sina gamla kulturstäder.Något stockholms politiker borde ta lärdom av så vi slipper fler skräckexempel som Waterfront som nu riskerar att spridas utefter Klara Sjö.Stockholm får årligen besök av ett stort antal turister som kommer för att njuta av stadens skönhet.

Besöksnäringen är Stockholms absolut största inkomstkälla. Det finns således ekonomiska skäl för politikerna att slå vakt om Stockholms skala, silhuett och fria vattenytor.

2010-05-12 @ 11:54:29
Postat av: Charlotte Holst

Tack för din kommentar. Dina förslag tål att begrunda.

2010-05-13 @ 12:58:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0