Måste Stockholm växa?

Två centerpolitikerr från Stockholm, Gustav Andersson och Per Ankersjö har i ett inlägg på DN Debatt den 31 augusti pläderat för en snabb fortsatt utbyggnad av Stockholms tunnelbana. Man menar att detta är nödvändigt med hänsyn till regionens snabba förväntade tillväxt. Man påpekar att regionens  befolkning har vuxit med 600 000 personer på de senaste trettio åren och att en liknande tillväxt kan emotses fram till år 2030.

Herrar Andersson – Ankersjö välkomnar denna utveckling som man menar skall leda till att  regionens konkurrenskraft ökas och locka till  en fortsatt befolkningstillväxt. De är tydligen medvetna om att en sådan tillväxt kan vålla problem, som dock skulle kunna motverkas bland annat  genom fortsatt utbyggnad av tunnelbanor.

Vid sidan av klimatförändringen är urbaniseringen  mänsklighetens största hot. Antalet miljonstäder i världen ökar ständigt och flera av dem kämpar redan nu med mycket svårlösliga miljöproblem. Det handlar om brist på dricksvatten, svåra föroreningar av vatten och luft, växande berg av avfall, otillräckliga eller obefintliga avloppssystem, kaotiska trafikförhållanden, bristande hälso-och sjukvårdsresurser, enorma slummer,  bostadsbrist och ständig tillströmning av flera människor. Redan nu bor hälften av världens människor  i städer. Städer som Cairo, Delhi, Mumbai, Mexico city, Lagos och

Sao Paolo är bara några skräckexempel. Listan kunde göras mycket längre. Även London står inför stora problem när det nu visar sig att även Temsen har blivit en hälsorisk för de närboende.

Stockholmregionen, som liten storstad, har ett förmånligt läge med- som det verkar – betryggande miljömarginaler på de flesta områden.  Den naiva och aningslösa  tron på en ständig tillväxts välsignelser är tyvärr en vanlig inställning även bland våra politiker, och man avstår från att ta ett längre perspektiv. Hur vill vi att Stockholmsregionen skall se ut vid nästa sekelskifte om 90 år? Är idealet en miljonstad om 4-5 miljoner och en helt urbaniserad  Mälar-dal?

Har vi någon möjlighet att styra utvecklingen och åstadkomma en region av måttlig och hållbar storlek? Det är sådana frågor som man borde diskutera på det politiska planet och inte bara  som nu i aningslös tillväxtberusning åka med  på den forsande urbaniseringsfloden.

 

Samuel Strandberg, f.d. kommunalpolitiker

Farstavägen 37

123 34 Farsta

Tel 076 102602 3

Medlem i samhällsdebattörerna 

 

 


 [S1]


Kommentarer
Postat av: Herbert, Tingesten

Stockholm ökade sin befolkning med 19 927 personer förra året. Av dem var 13 267 (66%) födda i staden, alltså naturlig befolkningstillväxt. Vill herr Starndberg införa obligatorisk abort för stockholmare månne? Eller tvångsförflyttning till landsorten á la Pol Pot?

2010-10-17 @ 20:42:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0