Höghuset i Värtan, en ny alldeles för stor hushöjd som kan bli prejudicerande

Bostadshusets höjd bör minskas betydligt. En plushöjd på 190 meter är helt oacceptabel (172 meter över husets marknivå, 47 våningar). Ett så högt hus är mycket främmande i Stockholm och skulle få en mycket negativ påverkan på stadsbilden och på Nationalstadsparken. Om planförslaget förverkligas införs i Stockholm en ny höjd på höga hus som avviker från den hittills rådande. Risken med att bygga ett så högt hus är att det kan bli prejudicerande. Som jämförelse kan nämnas att Wenner-Gren Center är 74 meter högt, Skatteskrapan 84 meter och de nya höghusen på nordvästra Kungsholmen ca 80 meter.  Kaknästornet är 154 meter högt.

De planerade Tors Torn vid Norra Stationsområdet är 150 meter höga, vilket stadsbyggnadskontorets planarkitekt ser som måttstock för Stockholms skyline. - Den sakrala europeiska höjdtraditionen med det absoluta taket 150 meter är en gestaltningsmässig ram och trygghet för den adekvata stockholmssiluetten, skriver Alexander Wolodarski i Samfundet S:t Eriks årsbok 2010. Det bör påpekas att flertalet stockholmare tycker att Tors Torn är alldeles för höga.
Charlotte Holst, ordf i Föreningen Östermalm (stadsdelens hembygdsförening)

 


Kommentarer
Postat av: Herbert, Tingesten

"Flertalet stockholmare tycker att Tors Torn är alldeles för höga", finns det någon substans i det påståendet eller är det bara önsketänkande från er sida? Tvärtom tycks ju bara som mest en tredjedel vara emot högre bebyggelse enligt gjorda undersökningar.Den anmärkningsvärda frånvaron av sakliga argument mot t ex det Herzog & Meuron-designade huset som ska ersätta den gamla anskrämliga gasklockan är talande. Det enda vi bjuds är rena tycke-och-smak-argument som de Charlotte Holst framför ovan.

2011-03-24 @ 21:10:15
URL: http://stockholm201.blogspot.com
Postat av: JULIA [ fotoblogg ]

Kika gärna in på min blogg och svara på dagens fråga : Vilken är din favorit film ?:)

2011-03-24 @ 21:31:20
URL: http://photojulia.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0